ANALYSIS OF THE REST-INTAKE INDEX AND DIRTY LEFTOVERS IN A FOOD AND NUTRITION UNIT (FNU) OF A HOSPITAL

Autores

  • Flávia Aguiar da Silva
  • Zaíra Marques da Cruz Santos
  • Clara Mariana Gonçalves Lima
  • Jorge Pamplona Pagnossa
  • Silvani Verruck
  • Jaqueline Teixeira Teles Gonçalves
  • Adriana da Silva Miranda
  • Micaella de Cássia Meira Oliveira
  • Renata Ferreira Santana

Resumo

In Food and Nutrition Units, the use of indicators that assess acceptability, quality, quantity and the amount of food produced are essential, since such characteristics are associated with the waste of food experienced by the unit, which consequently impact on profitability and damage caused to the environment. In this regard, the rest-intake index and dirty leftovers act as indicates that provide such evaluation. The aim of this study was to evaluate the rest-intake index and the dirty leftovers of a food and nutrition unit of outsourced management in a hospital in Vitória da Conquista, Bahia, Brazil. The analysis was performed with lunch meals intended for consumption by hospital employees. A scale with a capacity of 300 kilos was used to quantify the total food produced, the remains left on the plates and the leftovers from the distribution counter. The average daily consumption was 0.45 kg per capita, with a percentage of rest-intake index of 5.21%, and dirty leftovers of 12.56%; while the per capita in grams was 52.07 and 64.41, respectively, thus showing values above those considered acceptable. The presented results indicate the need to reformulate the actions and strategies associated with management, standardization of routines, through training and educational actions that help reduce waste.

Referências

Abreu, E. S., Spinelli, M. G. N., & Souza Pinto, A. M. (2019). Gestão de unidades de alimentação e nutrição: um modo de fazer. Editora Metha: São Paulo.

Anjos, A. C. S., Tavares, H. C., Bulhões, C. D. B. B., & Mori, E. (2017). Avaliação do índice de resto-ingestão em uma unidade de alimentação e nutrição. Revista e-ciência, 5(2).

Bezerra, I. N., Cavalcante, J. B., Moreira, T. M. V., da Costa Mota, C., & Sicheiri, R. (2016). Alimentação fora de casa e excesso de peso: uma análise dos mecanismos explicativos. Revista Brasileira em Promoção da Saúde, 29(3), 455-461.

Bezerra, I. N., Moreira, T. M. V., Cavalcante, J. B., Souza, A. D. M., & Sichieri, R. (2017). Consumo de alimentos fora do lar no Brasil segundo locais de aquisição. Revista de Saúde Pública, 51, 15.

Borges, V. M., Neta, M. V. B., & Lopes, J. N. S. (2017). Controle de sobras e resto-ingesta em restaurante self-service em Juazeiro do Norte–CE. Revista e-Ciência, 4(2).

Bradacz, D-C. (2003). Modelo de gestão da qualidade para o controle de desperdício de alimentos em unidades de Alimentação e nutrição (Master's thesis, Universidade

Federal de Santa Catarina). Retrieved from https://repositorio.ufsc.br/xmlui/bitstream/handle/123456789/85188/225881.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Costa, H. R. D., da Silva, J. F., Miranda, R. F., Lima, C. M. G., Pagnossa, J. P., Verruck, S., & Barbosa, E. A. (2021). microbiological and physicochemical quality of fruit pulps marketed in Salinas-MG, Brazil. Alimentos: Ciência, Tecnologia e Meio Ambiente, 2(2), 97-110.

Filimonau, V., Fidan, H., Alexieva, I., Dragoev, S., & Marinova, D. D. (2019). Restaurant food waste and the determinants of its effective management in Bulgaria: An exploratory case study of restaurants in Plovdiv. Tourism Management Perspectives, 32, 100577.

Fonseca, K. Z. & Santana, G. R. (2012). Guia prático para gerenciamento de unidades de alimentação e nutrição. UFRB: Cruz das Almas.

Machado, C. C. B., Mendes, C. K., de Souza, P. G., Martins, K. D. S. R., & da Silva, K. C. C. (2012). Avaliação do índice de resto ingesta de uma unidade de alimentação e nutrição institucional de Anápolis-GO. Ensaios e Ciência: ciências biológicas, agrárias e da saúde, 16(6), 151-162.

Martins, M. T. S., Epstein, M., & Oliveira, D. R. M. D. (2006). Parâmetros de controle e/ou monitoramento da qualidade do serviço empregado em uma unidade de alimentação e nutrição. Higiene Alimentar, 52-57.

Nascimento, M. D. C. F., Ferreira, E. P., da Silva, B. G., Ferreira, Y. P., Fabris, P., da Costa Krüger, F., ... & Nascimento, M. V. F. (2020). Índice de aceitabilidade e resto ingesta em unidade de alimentação e nutrição: estudo de caso no IFES campus Santa Teresa–Brasil. Brazilian Journal of Health Review, 3(2), 1868-1880.

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura. (2019). Década de ação em nutrição. Available from: http://www.fao.org/3/ca2787pt/CA2787PT.pdf

Pereira, A. L. F. F., Santos, L. K. C., & Mattos, A. C. R. M. (2020). Educação Ambiental como estratégia de redução do índice resto-ingesta no restaurante acadêmico de uma instituição federal de ensino no município de Sobral (CE). Revista Brasileira De Educação Ambiental (RevBEA), 15(1), 310-327.

Pereira, A. S., Shitsuka, D. M., Pereira, F. J., & Shitsuka, R. (2018). Metodologia da pesquisa científica. UFSM: Santa Maria.

Quemelli, C. A., & Nogueira, G. B. (2021). Avaliação da sobra e do resto ingesta como estratégia na redução do desperdício de alimentos. Revista Saber Científico, 9(2), 30-42.

Rabelo, N. D. M. L., & Alves, T. C. U. (2016). Avaliação do percentual de resto-ingestão e sobra alimentar em uma unidade de alimentação e nutrição institucional. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, 10(1), 2039-2052.

Saurim, I. M. L., & Basso, C. (2008). Avaliação do desperdício de alimentos de bufê em restaurante comercial em Santa Maria, RS. Revista Eletrônica Disciplinarum Scientia Ciências da Saúde, 9(1), 115-120.

Scotton, V., KINAZ, T., & Coelho, S. R. M. (2010). Desperdício de Alimentos em Unidades de Alimentação e Nutrição: a contribuição do resto-ingestão e da sobra. Revista Higiene Alimentar, 24(186/187), 19-24.

Silva, J. F., Lima, C. M. G., Miranda, R. F., Seraglio, S. K. T., Barbosa, E. A., de Souza, A. S., & Cardoso, D. C. (2020a). Sensorial quality of sugarcane juice with the addition of fruits pulp from the semi-arid. Research, Society and Development, 9(7), e200973745-e200973745.

Silva, J. F., Miranda, R. F., Costa, H. R. D., Lima, C. M. G., Verruck, S., Barbosa, E. A., & Cardoso, D. C. (2020b). Bilayer goat’s milk yogurt with tamarind (Tamarindus indica L.) and wild passion fruit (Passiflora cincinnata Mast) jam: Characterization and acceptability. Research, Society and Development, 9(9), e46996139-e46996139.

Soares, T. C., Pereira, A. C. S., Gomes, S. A. B., & Oliveira, E. S. (2018). Avaliação do desperdício de alimentos servidos no horário do almoço em Restaurante Universitário no estado do Piauí, Brasil. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, 12(3), 271-279.

Souza, A. A., Barbosa, B. L. N., Rodrigues, J. J. A., de Teixeira Silva, L. M., Fiqueiredo, N. M., Lima, C. M. G., ... & Caetano, D. (2021). Different contents of fat in pork-based nuggets: a sensorial perspective. Research, Society and Development, 10(1), e32710111410.

Stocco, A. B. (2020). Avaliação do Resto-Ingestão Antes, Durante e Após uma Campanha de Conscientização Contra o Desperdício em uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Revista Multidisciplinar da Saúde, 2 (1), 39-52.

Vaz, C. S. (2006). Restaurantes: controlando custos e aumentando lucros. Brasília: Editora Metha: São Paulo.

Viana, K. L. S., & de Souza, A. L. M. (2016). Avaliação do indice de resto ingestão, antes e durante uma campanha educativa, em unidade de Alimentação e Nutrição (UAN), Porto Velho-RO. Connection line-Revista Eletrônica do Univag, (14):47–56.

Wang, L. E., Liu, G., Liu, X., Liu, Y., Gao, J., Zhou, B., ... & Cheng, S. (2017). The weight of unfinished plate: A survey based characterization of restaurant food waste in Chinese cities. Waste Management, 66, 3-12

Downloads

Publicado

2021-04-03

Edição

Seção

Nutrição