MICROBIOLOGICAL AND PHYSICOCHEMICAL QUALITY OF FRUIT PULPS MARKETED IN SALINAS-MG, BRAZIL

Autores

  • Herique Riley Duarte Costa
  • Josiane Ferreira da Silva
  • Rayrinne Ferreira Miranda
  • Clara Mariana Gonçalves Lima
  • Jorge Pamplona Pagnossa
  • Silvani Verruck
  • Edilene Alves Barbosa

Resumo

The fruit pulp production can minimize losses, waste and add value to fruits, allowing availability to consumers in the off-season. The objective of this work was to evaluate the microbiological and physicochemical quality of frozen fruit pulps of passion fruit (Passiflora edulis), guava (Psidium guajava), and caja (Spondias mobin) commercialized in the region of Salinas, Minas Gerais, Brazil. Analyses of mesophilic and psychrotrophic aerobic microorganisms, mold and yeast count, coliforms at 35 ºC and Salmonella spp. were performed. In regard to the physicochemical attributes, total soluble solids, pH and Total Titratable Acidity were evaluated. The results of the microbiological analyses were in accordance with the recommendations of Brazilian legislation. Non-conformities for Total Soluble Solids (TSS) were verified in passion fruit pulps of brands A and B, pH in guava pulp of brand B and, for Total Titratable Acidity (TTA), in passion fruit and caja pulps of both brands evaluated.

Referências

Chaves, A., & Zaritzky, N. (2018). Cooling and freezing of fruits and fruit products. In Fruit preservation (pp. 127-180). Springer, New York, NY.

American Public Health Association (APHA). (2015). Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 4th ed. Washington: APHA.

Bueno, S. M., Lopes, M. D. R. V., Graciano, R. A., Fernandes, E. C., & Garcia-Cruz, C. H. (2002). Avaliaçäo da qualidade de polpas de frutas congeladas. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 121-126.

Branco, I. G., Moraes, I. C. F., Argandoña, E. J. S., Madrona, G. S., dos Santos, C., Ruiz, A. L. T. G., ... & Haminiuk, C. W. I. (2016). Influence of pasteurization on antioxidant and in vitro anti-proliferative effects of jambolan (Syzygium cumini (L.) Skeels) fruit pulp. Industrial Crops and Products, 89, 225-230.

BRASIL. AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Instrução Normativa n° 60, de 23 de dezembro de 2019. Estabelece as listas de padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 23 dez. 2019.

BRASIL. Leis, decretos, etc. Instrução Normativa Nº. 1, de 7 de janeiro de 2000. Aprova o Regulamento técnico geral para fixação dos padrões de identidade e qualidade para polpa de fruta. Diário Oficial da União Nº. 6, Brasília, DF, 10 de jan de 2000.

Chitarra, M. I. F. & Chitarra, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras, MG: Universidade Federal de Lavras, 2005.

Dias, J. D. M., Abreu, V. K. G., Pereira, A. L. F., Lemos, T. D. O., Dos Santos, L. H., Da Silva, V. K. L., & Mota, A. S. D. B. (2019). desenvolvimento e avaliação das características físicoquímicas e da aceitação sensorial de doce em massa de cupuaçu. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, 36(1).

Freire, M. D. A., Petrus, R. R., Freire, C. D. A., Oliveira, C. D., Felipe, A. M. P. F., & Gatti, J. B. (2009). Caracterização físico-química, microbiológica e sensorial de polpa de cupuaçu congelada (Theobroma grandiflorum Schum). Brazilian Journal of Food Technology, 12(1), 9-16.

Furtado, L. F. L., Gonçalves, I. A. T., Lima, C. M. G., Pagnossa, J. P., de Figueiredo, R. M., Medeiros, U. B. C., ... & Santana, R. F. (2020). Probiotic bacteria counting in strawberry-flavored fermented milk beverage. Research, Society and Development, 9(7), 74973696.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. (2008). Métodos químicos e físicos para análise de alimentos, São Paulo, IMESP, 4ª ed e 1ª ed. digital, p.1020.

Karabagias, V. K., Karabagias, I. K., Prodromiti, M., Gatzias, I., & Badeka, A. (2020). Bio-functional alcoholic beverage preparation using prickly pear juice and its pulp in combination with sugar and blossom honey. Food Bioscience, 100591.

Lira Júnior, J. S. D., Musser, R. D. S., Melo, E. D. A., Maciel, M. I. S., Lederman, I. E., & Santos, V. F. D. (2005). Caracterização física e físico-química de frutos de cajá-umbu (Spondias spp.). Food Science and Technology, 25(4), 757-761.

Machado, T. F., Monteiro, E. R., & Tiecher, A. (2019). Estabilidade química, físico-química e antioxidante de polpa de Physalis pasteurizada e não pasteurizada sob congelamento. Brazilian Journal of Food Technology, 22, e2017149.

Miranda, J. S., Costa, B. V., de Oliveira, I. V., de Lima, D. C. N., Martins, E. M. F., Júnior, B. R. D. C. L., ... & Martins, M. L. (2020). Probiotic jelly candies enriched with native Atlantic Forest fruits and Bacillus coagulans GBI-30 6086. LWT, 109275.

Morais, F. A., de Araújo, F. M. M. C., Machado, A. V., Ricarte, F. D. N., & Junior, R. S. (2010). Influência da atmosfera modificada sob a vida útil pós-colheita do mamão ‘Formosa’. Revista Verde de agroecologia e desenvolvimento sustentável, 5(4), 01-09.

Musser, R. D. S., Lemos, M. A., Lima, V. L. A. G. D., Mélo, E. D. A., Lederman, I. E., & Santos, V. F. D. (2004). Características físico-químicas de acerola do banco ativo de germoplasma em Pernambuco. Food Science and Technology, 24(4), 556-561.

Neves, L. C., Benedette, R. M., Silva, V. X. D., Prill, M. A. D. S., & Vieites, R. L. (2007). Produção de polpas de mangas Tommy Atkins, na Amazônia setentrional, através da aplicação de preservativos e da pasteurização. Revista Brasileira de Fruticultura, 29(3), 576-582.

Oliveira, R. G., & Donato, N. C. R. (2019). Consumo alimentar e os pressupostos dos tipos de estilos de vida atual. Health of Humans, 1(2), 8-17.

Öztürk, H. İ., Demirci, T., & Akın, N. (2018). Production of functional probiotic ice creams with white and dark blue fruits of Myrtus communis: The comparison of the prebiotic potentials on Lactobacillus casei 431 and functional characteristics. LWT, 90, 339-345.

Santos, F. A. D., Salles, J. R. D. J., Chagas Filho, E., & Rabelo, R. N. (2004). Análise qualitativa de polpas congeladas de frutas, produzidas pela SUFRUTS, MA. Higiene Alimentar, 18-22.

Silva, J. F., Miranda, R. F., Costa, H. R. D., Lima, C. M. G., Verruck, S., Barbosa, E. A., & Cardoso, D. C. (2020). Bilayer goat’s milk yogurt with tamarind (Tamarindus indica L.) and wild passion fruit (Passiflora cincinnata Mast) jam: Characterization and acceptability. Research, Society and Development, 9(9), e46996139a.

Silva, J. F., Lima, C. M. G., Miranda, R. F., Seraglio, S. K. T., Barbosa, E. A., de Souza, A. S., & Cardoso, D. C. (2020). Sensorial quality of sugarcane juice with the addition of fruits pulp from the semi-arid. Research, Society and Development, 9(7), e200973745b.

Silva, N, Junqueira, V. C. A, & Silveira, N. F. A. (2010). Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos e água. São Paulo: Varela.

Sousa, Y. A., Borges, M. A., Viana, A. F. D. S., Dias, A. L., Sousa, J. J. V. D., Silva, B. A. D., ... & Aguiar, F. S. D. (2020). Avaliação físico-química e microbiológica de polpas de frutas congeladas comercializadas em Santarém-PA. Brazilian Journal of Food Technology, 23.

Downloads

Publicado

2021-03-11

Edição

Seção

Microbiologia de Alimentos